به گفته سخنگوی صنعت برق در ۶ ماهه امسال ۱۱ درصد از معاملات برق در بورس انجام شده در حالی که ۱۲ ماهه سال گذشته سهم آن ۱۲ درصد بوده و بر مبنای برنامه مجلس و دولت این روند صعودی خواهد بود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی آذرمغان به نقل از بازار، بورس در ماه های اخیر در یک روندی نزولی قرار گرفته و تحت تاثیر عوامل روانی و سیاست های اقتصادی فارغ از وضعیت بنیادی شرکت ها همچنان در سراشیبی قرار دارد، هرچند برخی از گروه های صنعتی در بورس متاثر از قوانین و مقررات و قیمت گذاری دستوری با کاهش حاشیه سود مواجه شده اند، برای نمونه گروه تولیدکنندگان برق در سال های اخیر بدون اینکه نوسان مثبت قابل ملاحظه ای داشته باشند یا سود بالایی به صورت نقدی بین سهامداران توزیع کرده باشند در یک کانال نزولی قرار دارند و حتی برخی از نمادهای که در سال های در این گروه عرضه اولیه شده اند بیش از ۳۰ درصد پایین تر از قیمت اولیه معامله می شوند، این مساله از نگاه بسیاری از کارشناسان بورس ریشه در غیر واقعی بودن قیمت برق در کشور دارد و از طرف دیگر هزینه های تولید برق در کشور افزایش یافته اما به دلیل سیاست قیمت گذاری دستوری، این هزینه به تولیدکننده ها تحمیل می شود، البته سخنگوی صنعت برق ایران با تاکید بر اینکه معاملات برق در بورس افزایش یافته و این روند همچنان صعودی است و با اجرای معاملات تامین برق مشترکین بالای یک مگاوات در بورس، سهم معاملات در بورس افزایش می یابد.

میزان برقی که در بورس انرژی معامله می شود

سخنگوی صنعت برق در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی آذرمغان به نقل از بازار درباره جزئیات میزان برقی که در بورس انرژی معامله می شود، اظهار کرد: در سال گذشته در حدود ۱۲ درصد از معاملات برق در بورس انرژی و معاملات دو جانبه صورت گرفت. از ابتدای سال تا پایان مهر ماه نیز در حدود ۱۱ درصد از معاملات در فضای بورس و معاملات دو جانبه بین نیروگاه های خصوصی و صنایع بزرگ کشور تبادل شده است. باتوجه به اینکه بر اساس قوانین و مقررات موجود صرفاً صنایع بالای ۵ مگاوات امکان حضور در بورس انرژی دارند، این سهم، سهم قابل توجهی است. بر اساس مصوبه دولت و برنامه های وزارت نیرو در گام بعدی مشترکین بالای یک مگاوات هم در معاملات بورس حاضر خواهند شد که با تحقق این هدف، می توان انتظار داشت سهم معاملات بورس افزایش چشمگیری داشته باشد.

بر اساس مصوبه دولت و برنامه های وزارت نیرو مشترکین بالای یک مگاوات هم در معاملات بورس حاضر خواهند شد تا فضای رقابتی و منصفانه برای نیروگاه ها جهت عرضه انرژی الکتریکی فراهم شود تا امکان کشف قیمت رقابتی فراهم شود از ابتدای سال تا پایان مهر ماه حدود ۱۱ درصد از معاملات در فضای بورس انجام شده است

مصطفی رجبی مشهدی درباره روندواقعی سازی قیمت برق، تصریح کرد: واقعی سازی قیمت برق امری پیچیده و زمان بر است. بخشی از این امر در قالب لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ با تصویب بندهایی نظیر اجرای تعرفه پلکانی برق برای مشترکین خانگی یا افزایش نرخ برق صنایع انرژی بر پیاده سازی و اجرا شد. در کنار این امر با همکاری با مجلس شورای اسلامی طرح مانع زدایی صنعت برق نیز مراحل تصویب خود را در مجلس شورای اسلامی می گذراند که در صورت تصویب نهایی، بخشی دیگر از برق مصرفی کشور با قیمت های واقعی به دست مصرف کنندگان خواهد رسید. شایان ذکر است مصرف کنندگانی که الگوی مصرف را رعایت می کنند، مشمول این تغییرات نخواهند بود و صرفاً مشترکین پر مصرف را شامل خواهد شد.
او در پاسخ به این سوال که چرا بسیاری از شرکتهای برقی حاضر در بورس با افت سود سازی مواجه شده اند اظهار کرد: اگر منظور شما از افت سود سازی شرکتهای برقی حاضر در بورس، زیان آنها بورس اوراق بهادار یا فرابورس باشد بایستی این سوال را از کارشناسان پایگاه خبری تحلیلی آذرمغان به نقل از بازار سرمایه و مدیران آن شرکتها نمود. اما در حوزه بورس انرژی سیاستگذاری وزارت نیرو به نحوی در حال انجام است که فضای رقابتی و منصفانه برای نیروگاه ها جهت عرضه انرژی الکتریکی فراهم شود تا امکان کشف قیمت رقابتی فراهم شود در همین راستا هیات تنظیم پایگاه خبری تحلیلی آذرمغان به نقل از بازار برق ایران تاکنون بالغ بر ۳۷۰ جلسه داشته و رویه های بسیاری برای پایگاه خبری تحلیلی آذرمغان به نقل از بازار برق ایران صادر کرده و انتقال معاملات به بورس انرژی نیز کمک شایانی به این امر کرده است.

ارزندگی نمادهای نیروگاهی بر مبنای دارایی ها

همچنین یک کارشناس بورس در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی آذرمغان به نقل از بازار با اشاره به اینکه در ماه های گذشته قیمت انرژی همچون برق در اروپا و … افزیش یافته اما در ایران تغییری نکرده است، گفت: در حال حاضر بخش عمده برق تولیدی نیروگاه های کشور توسط دولت خریداری می شود و از آنجایی که سیاست قیمت گذاری دستوری در این بخش استوار است شاهد این مساله هستیم که در نتیجه افزایش قیمت تمام شده تولید و ثابت ماندن درآمد حاصل از فروش بسیاری از شرکت های نیروگاهی با کاهش سودسازی مواجه شده اند، البته برخی شرکت های تامین کننده برق یوتولیتی به دلیل مصوبه افزایش قیمت که چند وقت پیش صادر شد سودسازی داشته اند.

نیروگاه ها با سرمایه های بزرگ کلان ساخته شده اند به همین دلیل دارایی های زیادی دارند، به همین دلیل دولت باید سیاست های اصلاحی درباره قیمت برق را در نظر بگیرد تا از این طریق علاوه بر اینکه منافع سهامداران لحاظ شود روند تولید برق در کشور هم آسیب نبیند

رضا روحی با بیان اینکه در شرایط کنونی برای در نظر گرفتن وضعیت شرکت های تولیدکننده برق باید ارزش جایگزینی را در نظر گرفتف تصریح کرد: این شرکت ها با سرمایه های بزرگ کلان ساخته شده اند به همین دلیل دارایی های زیادی دارند، به همین دلیل دولت باید سیاست های اصلاحی درباره قیمت برق را در نظر بگیرد تا از این طریق علاوه بر اینکه منافع سهامداران لحاظ شود روند تولید برق در کشور هم آسیب نبیند.

او با تاکید بر اینکه بسیاری از نمادهای این گروه افت بسیار زیادی دیده اند و الان در محدوده ارزندگی قرار دارند، تصریح کرد: به طور قطع با اصلاح قیمت برق مصرفی که هم اکنون در دستور کار مجلس است سودسازی شرکت های تولیدکننده ای برق افزایش می یابد و بسیاری از نمادهایی که در چند ماه اخیر افت کرده اند به روند صعودی بازمی گردند و این مساله می تواند در میان مدت و بلندمدت به نفع سهامداران اتفاق بیفتد.

انتهای پیام/