پايگاه خبري تحليلي آذرمغان-گروه استان‌ها: در حالی حادثه تلخ متروپل آبادان زنگ خطر را برای شهرهای مختلف با ساخت و سازهای متنوع و گاه بدون مجوزهای قانونی رقم زده که در استان اردبیل نیز مجتمع‌های تجاری، خدماتی و اداری متعدد در حالی که هنوز پایان کاری دریافت نکردند، در حال فعالیت بوده و حتی با […]

پايگاه خبري تحليلي آذرمغان-گروه استان‌ها: در حالی حادثه تلخ متروپل آبادان زنگ خطر را برای شهرهای مختلف با ساخت و سازهای متنوع و گاه بدون مجوزهای قانونی رقم زده که در استان اردبیل نیز مجتمع‌های تجاری، خدماتی و اداری متعدد در حالی که هنوز پایان کاری دریافت نکردند، در حال فعالیت بوده و حتی با انبوهی از رفت و آمد مردم و خرید و فروش این واحدها روبه‌رو هستند.

جامعه مهندسان و مجموعه شهرداری اردبیل در کنار راه و شهرسازی، متولیان اصلی در حوزه طراحی، اجرا، نظارت و جلوگیری از تخلفات احتمالی هستند که بی‌احتیاطی هر یک از این صنوف به همراه اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی که متولی ایمنی در کارگاه‌های ساختمانی است، می‌تواند آسیبی جدی به همراه داشته باشد.

در این بین برخی از سراهای بازار تاریخی اردبیل قدمت طولانی و استحکام بنای بسیار پایینی دارند که نمونه آن سرای حاج یوسف و بازار قیصریه کوچک در تازه میدان اردبیل است که خطر ریزش و آسیب برای ساکنان این بازار بسیار بالا بوده و دغدغه‌ای جدی برای فعالان این اصناف و مسئولان است.

هر چند در سال‌های اخیر به تناسب اتفاقاتی نظیر پلاسکوی تهران و این روزها نیز متروپل آبادان ایمن‌سازی ساخت و سازها به موضوع بسیار مهم و داغ محافل فضای مجازی تبدیل شده اما با گذشت چند روز دوباره این موضوع و مسائل بسیار مهم مورد غفلت و بی‌توجهی قرار می‌گیرد و عده‌ای سودجو بدون توجه به اصول و قواعد ساخت و ساز ایمن و در چارچوب قانونی، سعی می‌کنند تا فرصت‌طلبی را جایگزین اهداف شوم خود کنند.

هیچ مجتمع تجاری نباید بدون پایان کار به بهره‌برداری برسد

رئیس شورای اسلامی شهر اردبیل در مورد حادثه متروپل آبادان و تکرار چنین رخداد ناگواری در اردبیل اظهار کرد: ما نیز در اردبیل با برخی واحدها و مجموعه‌های تجاری، خدماتی و حتی مسکونی پرخطر و کم ایمن روبه‌رو هستیم که نمونه بارز آن سرای حاج یوسف است که بارها از مسئولان امر خواسته‌ایم در بازسازی و مقاوم‌سازی آن حرکت جدی انجام دهند.

جواد انصاری تصریح کرد: هیچ مجتمع تجاری و خدماتی نباید در شهر اردبیل بدون پایان کار مورد بهره‌برداری قرار گیرد چرا که بروز حوادث ناگواری همچون متروپل آبادان همواره قابل تکرار است.

وی گفت: باید در کنار شهرداری، نظام مهندسی، راه و شهرسازی و متولیان بخش‌های مختلف در این زمینه ورود پیدا کنند تا با ایمن‌سازی واحدهای ساختمانی جلوی حوادث ناگوار گرفته شود.

رئیس شورای اسلامی شهر اردبیل به پروژه تجاری اطلس در اردبیل اشاره کرد و افزود: این پروژه بدون دریافت پایان کار حق افتتاح و اجازه فروش واحدها را ندارد و نظیر این مجموعه تجاری و مسکونی متعدد در شهر اردبیل دچار تخلف شدند که باید به صورت جدی با این تخلفات برخورد شود.

متروپل‌های کشور را دریابیم/ نظارت بر ساخت و سازها سایه اندازد

بدون تعارف و نگاه سیاسی با سازندگان بنای ناایمن برخورد می‌کنیم

شهردار اردبیل نیز به تخلفات آشکار جلوی چشم پلیس ساختمان در برخی از شهرک‌ها اشاره کرد و ادامه داد: در شهرک رضوان ساختمانی را سراغ داریم که به جای ۶ طبقه، ۹ طبقه احداث کرده که سه طبقه آن غیرقانونی و خارج از طراحی و نقشه اولیه بوده و جالب اینکه این تخلف در برابر چشم مأموران پلیس ساختمان رخ داده است.

محمود صفری به ماهیت کمیسیون ماده ۱۰۰ و صدور آرا گاه به نفع متخلفان اشاره کرد و گفت: ضروری است تا به دور از هرگونه تعارف و یا واسطه‌گری با ساخت و سازهای غیرقانونی و ناایمن برخورد شده و اجازه ندهیم تا عده‌ای سودجو، سود و منفعت خود را با زندگی و آرامش مردم گره نامبارک بزنند.

وی در ادامه سخنان خود تصریح کرد: حتی برای مجتمع هلال احمر، اطلس و سایر مجموعه‌های احداثی در سطح شهر بدون پایان کار اجازه فعالیت نخواهیم داد و همه باید در چارچوب قانون به فعالیت خود ادامه دهند.

شهردار اردبیل خاطرنشان کرد: امیدواریم مسئولان تصمیم‌گیر و تصمیم‌ساز نیز از رفتارهای تعارفی و برخی تهدیدها و فشارها نهراسند و اجازه دهند تا شهرداری با هرگونه ساخت و ساز غیرقانونی برخورد کرده و دست سودجویان را از ورود ناپاک به این عرصه ببرد.

متروپل‌های کشور را دریابیم/ نظارت بر ساخت و سازها سایه اندازد

هشدارها را جدی بگیریم

سید کمال‌الدین میرجعفریان اظهار کرد: هر از چند گاهی شاهد حوادث ناگوار در کشور نظیر حادثه متروپل آبادان و پلاسکوی تهران بودیم که این حوادث اعم از طبیعی و غیرطبیعی هشدار و زنگ خطری برای ماست تا مواظب ساخت و سازهای ناایمن باشیم.

وی تصریح کرد: باید همه دستگاه‌ها در چارچوب قانونی به وظایف خود در این حوزه عمل کنند تا شاهد حوادث ناگوار همچون متروپل آبادان نباشیم.

معاون امور عمرانی استاندار اردبیل موضوع تأمین ایمنی کارگران، مهندسان و تأسیسات ساختمانی را یادآور شد و گفت: اداره کل کار و آموزش فنی و حرفه‌ای وظیفه خطیری را در این حوزه دارند که متأسفانه در سال‌های اخیر آموزش مهارتی نیروهای کارگری و ساختمانی متوقف شده است.

میرجعفریان افزود: نباید این آموزش‌ها را به بخش خصوصی واگذار کنیم بلکه بهتر است نیروهای توانمند در حوزه ساخت و ساز تربیت یافته و وارد بازار کار شوند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: برخی حرکت‌های خارج از چارچوب قانونی در نظام فنی و حرفه‌ای مانع از تحقق برنامه‌های آموزشی و مهارت‌آموزی شده که بهتر است فنی و حرفه‌ای استان اردبیل در این بخش برنامه‌ریزی و طراحی درستی را انجام داده و بر اساس مهارت کارگران گواهینامه مهارتی و حرفه‌ای برای آنها صادر شود.

میرجعفریان اضافه کرد: بنای کمیسیون ماده ۱۰۰ یک بنای نادرست و خارج از چارچوب قانونی است چرا که باید در همان گام‌های اولیه در ساخت بنا جلوی تخلفات گرفته شده تا ما شاهد ارجاع پرونده به کمیسیون ماده ۱۰۰ و گرفتاری جدید برای دست‌اندرکاران پلیس ساختمان و نهاد قضائی نباشیم.

وی بیان کرد: شهرداری، راه و شهرسازی و نظام مهندسی نباید اجازه تخلف در ساخت و ساز را بدهند و یا از این محل بخواهند منبع درآمدی کسب کنند بلکه بهتر است با عمل به وظایف خطیر همه گروه‌ها به ویژه فعال عمل کردن نظام مهندسی، جلوی تخلفات گرفته شده و مراجع متخلف نیز به دست قانون سپرده شوند.

میرجعفریان در ادامه سخنان خود اظهار کرد: در کنار ایمن‌سازی ساختمان‌ها و توجه شهرداری به گزارش تخلفات ارائه شده از سوی مهندسان، بهتر است از بعد حیثیتی و صنفی نیز مهندسان شأن کار خود را با غفلت از نظارت‌های دقیق زیر سوال نبرند بلکه در چارچوب طرح ارائه شده، پروژه‌ها انجام و موضوع نقشه دوم برای همیشه بساطش برچیده شود.

متروپل‌های کشور را دریابیم/ نظارت بر ساخت و سازها سایه اندازد

نقشه جامع شهر اردبیل تدوین شود

معاون امور عمرانی استاندار اردبیل ضرورت تقویت بعد نظارتی را از سوی نظام مهندسی و شهرداری یادآور شد و تصریح کرد: شایسته نیست تراکم‌فروشی و ارجاع پرونده به کمیسیون ماده ۱۰۰ به منبع درآمد شهرداری تبدیل شود بلکه بهتر است منطبق بر طرح تفصیلی و جامع و ضوابط و مقررات شهرسازی، ساخت و سازها با در نظر گرفتن تمام ارکان قانونی به شکل صحیح و کیفی انجام شود.

وی گفت: در این زمینه اطلاع‌رسانی نیز بسیار مهم و اساسی است تا مردم خود در رأس نظارت‌ها قرار گرفته و درخواست تهیه نقشه دوم و یا سایر تخلفات را ندهند.

میرجعفریان افزود: نسخه علاج‌بخشی باید در این زمینه تدوین شده تا با تقویت نظارت‌ها و کنترل‌ها بر مبنای طرح‌های تفصیلی و جامع تصمیم‌گیری در حوزه ساخت و ساز بر اساس نقشه ارائه شده به انجام برسد تا شاهد کاهش ورودی پرونده به کمیسیون ماده پنج و ۱۰۰ در شهرداری‌ها باشیم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: باید کار را به نحوی به پیش ببریم تا با رعایت اصول و قواعد پرونده‌ای به کمیسیون ماده پنج و ۱۰۰ وارد نشود و مراجع قضائی و سایر دستگاه‌ها نیز گرفتار برخی از مشکلات جانبی نشوند.

میرجعفریان ارتقا مهارت کارگران و استفاده از این نیروهای آموزش‌دیده را با پوشش بیمه‌ای تأمین اجتماعی یادآور شد و اضافه کرد: در کنار ارتقا مهارت و آموزش، باید حمایت‌های بیمه‌ای و سایر حمایت‌ها انجام شده تا حرکت مؤثری را در فرآیند کارها شاهد باشیم.

معاون امور عمرانی استاندار اردبیل از نظام مهندسی خواست تا دایره حقوقی نظام مهندسی به شکل ویژه راه‌اندازی شود تا در صورت بروز تخلف از سوی جامعه مهندسان، پیگیری‌ها انجام و حتی از طریق مراجع قضائی برای متخلفان احکام قانونی صادر شود.

متروپل‌های کشور را دریابیم/ نظارت بر ساخت و سازها سایه اندازد

سرای حاج یوسف متروپل دوم اردبیل

نایب رئیس شورای شهر اردبیل نیز به حادثه ناگوار متروپل آبادان اشاره کرد و ادامه داد: وقوع چنین حوادث ناگوار احساسات مردم را جریحه‌دار کرده و باید مقصران به سزای اعمالشان برسند.

میر محمد سیدهاشمی گفت: نه تنها گودبرداری غیراصولی و فرو ریختن ساختمان‌های ناایمن تبعات منفی اعم از تبلیغات داخلی و خارجی علیه مدیریت ناکارآمد ساخت و ساز در برخی از پروژه‌ها را به دنبال دارد بلکه صلاحیت حرفه‌ای جامعه مهندسان را نیز مخدوش کرده است.

وی اظهار کرد: باید در ابعاد مختلف مشاوران و پیمانکاران و کارگران ساختمانی از مهارت و رتبه‌بندی مناسب با تعریف دقیق از اکیپ‌های اجرایی صلاحیت‌دار انجام شده و به صورت جامع و کامل شاهد مهارت‌آموزی کارگران ساختمانی و ورود عالمانه آنها به این حوزه باشیم.

نایب رئیس شورای شهر اردبیل بخش تئوری دانشگاه‌ها را شایسته و متناسب با سطح علمی کشورهای مختلف برشمرد و تصریح کرد: در کنار افزایش دانش فنی، بهتر است رویکردهای عملیاتی نیز مورد توجه مهندسان قرار گرفته و یک مدیریت یکپارچه را در ساخت و ساز کشور شاهد باشیم.

سیدهاشمی توجه به ایمن‌سازی ساخت و ساز و تعریف یک اهرم بازدارنده در مسیر جلوگیری از تخلفات ساختمانی را یادآور شد و افزود: برخی مهندسان به موقع و به صورت مکرر تخلفات ساختمانی را به شهرداری در قالب اپلیکیشن طراحی شده گزارش می‌کنند اما از سوی شهرداری رسیدگی دقیق و سریع انجام نمی‌شود.

وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: در کنار اصلاح برخی از فرآیندها در کار پیمانکاران، مهندسان و اکیپ‌های اجرایی و نظارتی، بهتر است از رفتارهای غیرحرفه‌ای پرهیز شده و افراد با صلاحیت لازم ساخت و ساز را مورد توجه قرار دهند.

سیدهاشمی وجود ساختمان ناایمن سرای حاج یوسف را در اردبیل به عنوان متروپل دوم ایران یادآور شد و اضافه کرد: شایسته است هر چه سریع‌تر ایمن‌سازی این مجموعه تجاری مورد توجه قرار گیرد تا شاهد بروز حوادث ناگوار نباشیم.

رعایت قوانین ویژه در ساخت و سازها و نظارت مستمر بر احداث سازه‌های شهری وظایف یک سری نهاد و ارگان‌های دولتی است که با قبول مدیریت، مسئولیت خود را در قبال حفظ ایمنی مردم باید نشان دهند، چرا که پایبندی به اصول مهندسی در ساخت و سازهای شهری می‌تواند از خسارت‌های هنگفت جانی و مالی در بروز مشکلات و بلاهای ناگهانی جلوگیری کند.

فرو ریختن برج‌هایی همچون پلاسکو و متروپل در ایام نه چندان دور علی‌رغم تمام خسارت‌های اجتماعی و مالی که روی دست دولت و مردم گذاشت می‌تواند هشدار یا حتی زنگ خطری برای تمام مسئولان شهری و عمرانی باشد که تمام توان نسبت به پیاده‌سازی اصول مهندسی در ساخت و سازها را به کار گرفته و علاوه بر توسعه شهری از بروز خسارت‌های احتمالی به هنگام بلاها نیز جلوگیری کنند.

انتهای پیام/

منبع