پایگاه خبری تحلیلی آذرمغان -گروه بین الملل: استان ادلب از جمله مناطقی است که در اشغال عناصر تروریستی و مسلحی است که طی عملیات ارتش سوریه در سال‌های گذشته، شمار قابل توجهی نیز از این عناصر در قالب توافق با دولت سوریه به این منطقه منتقل شده‌اند. موقعیت جغرافیایی ادلب استان ادلب از شمال به […]

پایگاه خبری تحلیلی آذرمغان -گروه بین الملل: استان ادلب از جمله مناطقی است که در اشغال عناصر تروریستی و مسلحی است که طی عملیات ارتش سوریه در سال‌های گذشته، شمار قابل توجهی نیز از این عناصر در قالب توافق با دولت سوریه به این منطقه منتقل شده‌اند.

موقعیت جغرافیایی ادلب

استان ادلب از شمال به ترکیه، از شرق به حلب و از جنوب به استان حماه و از غرب به استان لاذقیه محدود می‌شود. ادلب هفتمین استان سوری از نظر مساحت است و تعداد ساکنان آن قبل از ۲۰۱۱ حدود یک میلیون و پانصد هزار نفر بود. شهرهای مهم این استان ادلب، معره النعمان، جسرالشغور، اریحا و حارم هستند. این استان باغات زیتون زیادی دارد و بخش اعظم زیتون سوریه در این استان است. ادلب از تنوع جغرافیایی برخوردار است کوه‌های حارم، الاربعین و الزاویه و نیز دشت‌های حاصلخیزی دارد که دارای منابع آب‌های زیرزمینی است.‌

تشدید تحرکات گروههای تروریستی

عناصر مسلح هیئت تحریر الشام (گروهک جبهه النصره سابق) در ادلب با همکاری شبه نظامیان همسو با ترکیه مانند فیلق الشام و الجبهه الوطنیه للتحریر شروع به حملات شبه روزانه به مواضع ارتش سوریه کرده و روستاها و شهرهای مسکونی را با گلوله‌های توپ و راکت هدف قرار می‌دهند.

یک منبع میدانی آگاه به روسی اسپوتنیک گفت که جبهه‌های ریف جنوبی استان ادلب و شمال استان حماه طی دو هفته اخیر شاهد تشدید درگیری استثنایی بود که با حملات خمپاره‌ای و راکتی مداوم گروه‌های مسلح به روستاها و شهرک‌های نزدیک به خطوط تماس خود را نشان داد جبهه‌های ریف جنوبی استان ادلب و شمال استان حماه طی دو هفته اخیر شاهد تشدید درگیری استثنایی بود که با حملات خمپاره‌ای و راکتی مداوم گروه‌های مسلح به روستاها و شهرک‌های نزدیک به خطوط تماس خود را نشان داد.

منبع مذکور تاکید کرد که هر لحظه امکان دارد در روزهای آینده درگیری بین ارتش این کشور و گروه‌های تروریستی در جنوب استان ادلب واقع در شمال غرب سوریه شروع شود.

این منبع گفت که همزمان با تشدید حملات، گروه‌های مسلح در این دو استان اقدام به اعزام نیرو، تجهیزات نظامی و لجستیک به محورهایی در جبل الزاویه در ریف جنوبی استان ادلب و سهل الغاب در ریف شمال غربی استان حماه کرده‌اند.

وی در مورد چرایی این اقدام تروریست‌ها گفت: این مسئله نشان می‌دهد که ترکیه حمایت گسترده‌ای از این شبه نظامیان کرده و این اواخر سلاح، مهمات و تجهیزات نظامی لجستیک در اختیار آن‌ها گذاشته است.

راز تشدید تحرکات تروریستها در شمال غرب سوریه

این در حالی است که رسانه‌های ترکیه‌ای از اعزام یک ستون نظامی ترکیه‌ای شامل تانک و تجهیزات زرهی به ادلب در خاک سوریه خبر دادند. پایگاه ترکیه‌ای «احوال» به نقل از منابعی در گروه‌های مخالف سوریه تأکید کرد که این گروه نظامی از گذرگاه مرزی کفرلوسیون به مناطق جنوب و غرب ادلب ازجمله پایگاه نیروهای ترکیه‌ای در روستای بلیون در جبل الزاویه اعزام شده‌اند.

منبع میدانی سوری در مورد احتمال عملیات ارتش سوریه در استان ادلب نیز گفت: طبیعی است که ما در موقعیت دفاعی و پاسخ به نقض توافق آتش بس از سوی افراد مسلح باقی نخواهیم ماند. ما با طرف روس برای همه احتمالات در میدان هماهنگ هستیم و باید هم اکنون برای دور کردن خطر عناصر مسلح از مناطق شهری در ریف شمال غربی حماه اقدام کنیم. ترکیه در اجرای همه توافق‌های سابق شکست خورده است و در نتیجه، شاید نبرد ادلب در هر لحظه‌ای، آغاز شود طبیعی است که ما در موقعیت دفاعی و پاسخ به نقض توافق آتش بس از سوی افراد مسلح باقی نخواهیم ماند. ما با طرف روس برای همه احتمالات در میدان هماهنگ هستیم و باید هم اکنون برای دور کردن خطر عناصر مسلح از مناطق شهری در ریف شمال غربی حماه اقدام کنیم. ترکیه در اجرای همه توافق‌های سابق شکست خورده است و در نتیجه، شاید نبرد ادلب در هر لحظه‌ای، آغاز شود.

آنچه باید گفت این است که عملیات ادلب آسان نیست و نیاز به عملیات نظامی دقیق و قوی دارد زیرا هم از سویی افراطی ترین گروه‌ها از همه جای سوریه در این منطقه لانه کرده اند و از سویی آمریکا و متحدان منطقه‌ای آنها تمام تلاش خود را برای ممانعت از موفقیت ارتش سوریه به کار خواهند بست.

اما فارغ از دشواری‌های نبرد و کارشکنی‌ها آمریکا و متحدانش، نبرد ادلب نبردی سرنوشت ساز است زیرا به شکل نهایی اوضاع را مشخص می‌کند زیرا هر که از نظر نظامی برنده باشد از حیث سیاسی هم برنده خواهد بود. ارتش سوریه با حمایت هوایی روسیه آماده عملیات برق آسا برای آزادسازی ادلب است.

اما آنچه می‌توان گفت این است که ایالات متحده آمریکا نگران این است که ارتش سوریه همه نقاط تمرکز نظامی و میدانی که آمریکا و متحدان منطقه‌ای می‌توانند از آن برای فشار بر دمشق استفاده کنند از دست آنها خارج کند به ویژه که نبرد ادلب مرحله آخر از مراحل آزادسازی کل جغرافیای سوریه از لوث تروریسم خواهد بود.

با آزادسازی ادلب برگه برنده و عامل فشار ضد ارتش سوریه از دست گروههای مسلح و حامیان آنها خارج می‌شود. با آزادسازی ادلب، دولت سوریه به شرایط قبل از بحران باز می‌گردد و مفهومش این است که کسانی که جنگی چند ساله علیه سوریه را به راه انداختند دست خالی باز خواهند گشت و دمشق پیروز از این جنگ خارج خواهد شد و این را آمریکایی‌ها نمی‌خواهند و از همین رو به همه سناریوها و از جمله سناریوی شیمیایی روی می‌آورند.

از نگاه ناظران امور سوریه باید نبرد ادلب با آتش سنگین همراه باشد و پرونده جنگ سریعاً بسته شود. جنگ در سوریه که از حلب و القلمون در حدود دو سال قبل شروع شده بود به پایان راه خود در ادلب یعنی آخرین مناطق تحت کنترل گروههای تروریستی نزدیک می‌شود. دمشق آماده نبرد بزرگ در ادلب و بستن پرونده مناطق شمال سوریه هم مرز با ترکیه می‌شود.

ادلب پایگاه شورشیان و تروریست‌هایی است که از همه مناطق در آن گرد آمده اند. ادلب با پیچیدگی‌های بسیاری نسبت به جبهه‌های قبلی همراه است و پیشگویی درباره روند تحولات میدانی دشوار است و باید منتظر روزهای آتی ماند اما عزم دمشق بر سیطره بر همه مناطق سوریه است.

اگر اِدلب آزاد شود نقشِ ترکیه در فرآیند سیاسی در سوریه تنزل خواهد یافت و دولت سوریه در آینده به طور حتم درصدد اخراج نیروهای ترکیه از مناطقِ دیگری چون عفرین برآید. در شمالِ سوریه بهانه ترکیه برای عملیات نظامی مقابله با گروه‌هایِ تروریستی و تجزیه‌طلب بود اما در اِدلب این پرسش بزرگ در برابرِ مواضع ترکیه وجود دارد که با چه هدفی در داخل خاک سوریه می‌خواهد وارد عمل شود؟ آیا این اقدامِ آنکارا نقض حاکمیت ملی سوریه نیست؟

مقامات سوری بارها تاکید کردند که به دنبال آزادسازی همه مناطق سوریه به ویژه مناطقی که در آن اشغالگران آمریکایی و ترکیه‌ای قرار دارند، هستند. حال باید منتظر ماند و دید که طی روزهای آتی چه رخ خواهد داد.

انتهای پیام/

منبع